Frankrijk moet en zal werk moeten maken het begrotingstekort terug te dringen.
De Europese Unie verwacht dat het land de afspraken met Brussel nakomt om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Europees commissaris Olli Rehn en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem hamerden hier dinsdag in Athene op.
,,Frankrijk moet zijn verplichtingen nakomen”, zei Dijsselbloem na afloop van overleg met de ministers van Financiën van de 18 eurolanden. Tijdens het overleg werd Frankrijk vertegenwoordigd door een hoge ambtenaar en niet door minister Pierre Moscovici.
,,Het is in het belang van Europa om een sterk Frankrijk te hebben, maar Frankrijk dient zich aan de afspraken te houden”, aldus Dijsselbloem. Hij wees erop dat Frankrijk van Brussel al uitstel heeft gekregen om orde op zaken te stellen. Een nieuw Frans verzoek voor meer uitstel is er niet.
Nieuwe premier Frankrijk
De Franse president François Hollande heeft maandagavond in een televisietoespraak bevestigd dat hij Manuel Valls tot premier heeft benoemd. Diens ,,vechtregering” moet banen scheppen volgens een plan van Hollande waarmee arbeidskosten omlaag moeten. De regering moet ook sociale gerechtigheid garanderen en de Fransen weer eensgezind maken.
De 51-jarige in Barcelona geboren Valls heeft als socialistische minister van Financiën de afgelopen jaren naam gemaakt als spreekbuis van de rechtervleugel van Hollandes Socialistische Partij (PS). Hij werd ook de Linkse Sarkozy genoemd, naar de vorige, relatief jonge president van Frankrijk, de centrumrechtse Nicolas Sarkozy, die opviel door zijn energieke optreden.
Overheidsuitgaven en belastingen
Valls vervangt premier Jean-Marc Ayrault, wiens regering maandag is afgetreden, mede als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen die voor de PS desastreus zijn verlopen. Hollande dankte in zijn toespraak Ayrault, die er volgens hem ,,in is geslaagd de erg slechte toestand die we hebben geërfd (van Sarkozy's regering) te stabiliseren en hervormingen te starten (..) waar u voor heeft gestemd''.
Hollande beklemtoonde trouw te zijn aan de plannen die hij voor zijn verkiezing tot president in 2012 heeft voorgelegd. Hij wil naar eigen zeggen bereiken dat Frankrijk en de Fransen slagen, en daarvoor moeten de overheidsuitgaven worden beheerst en moeten de Fransen minder belasting gaan betalen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl